POČELO JE, POČELO....
Prije nešto više od godinu dana, kad sam pokrenio ovu priču, uvjet je bio da sve što objavim moram i skuhati. Teško je stajati iza nekog recepta ako ga nisi isprobao, smislio, adaptirao. I držao sam se toga, do sad.
Činjenica je da me zasipate s receptima, koje ja više jednostavno nemam vremena isprobati. Došlo je vrijeme da objavim interesantne recepte dragih prijatelja i "onih koji će to tek postati". Ipak, zadržavam pravo izbora i korekcija fotki i texta, da sve ostane u poznatom tonu.
Počelo je, počelo.... a za početak, kuma Lina šalje ricetu za pogaču koja savršeno ide uz pršut i plavac.
Jedva čekam....
Činjenica je da me zasipate s receptima, koje ja više jednostavno nemam vremena isprobati. Došlo je vrijeme da objavim interesantne recepte dragih prijatelja i "onih koji će to tek postati". Ipak, zadržavam pravo izbora i korekcija fotki i texta, da sve ostane u poznatom tonu.
Počelo je, počelo.... a za početak, kuma Lina šalje ricetu za pogaču koja savršeno ide uz pršut i plavac.
Jedva čekam....
Pogača "ukrug"!
Sastojci:
1 kg brašna
250 ml kiselog mlijeka
250 g mlijeka
2 jaja
1 kućarin šećera
jači prstohvat soli
1 mala šalica ulja (kao za crnu kavu)
20 g kvasca za posipanje sezam
80 g maslaca za premazivanje kore i tepsije
250 ml kiselog mlijeka
250 g mlijeka
2 jaja
1 kućarin šećera
jači prstohvat soli
1 mala šalica ulja (kao za crnu kavu)
20 g kvasca za posipanje sezam
80 g maslaca za premazivanje kore i tepsije
Priprema:
U mlako mlijeko izdrobiti kvasac, dodati šećer, malo soli i 2 žlice brašna. Ostaviti bar 10 minuta da smjesa nadođe (erektira :)). U nadošlu smjesu dodati mlako kiselo mlijeko, ulje, dva bjelanca i jedno žumance. Smjesu pomiješati da se ujednači. Drugo žumance ostaviti za premazivanje. Dodati ostalo brašno i zamiješati tijesto srednje tvrdoće. Tepsiju promjera 30 cm namazati maslacem i postaviti u nju čikaru od kave uz rub. Kad je tijesto uzašlo premjesiti ga, razvaljati na debljinu od 1 cm i premazati s otopljenim maslacem. Pomoću čaše vaditi krugove. Dobivene krugove poredati u prvi krug. Početna točka neka bude čikara od kave. Na nju naslonite prvi kolutić, drugi postavite na polovinu prvog, treći na polovinu drugog,..., i tako redom dok ne stignete do čikare, koju potom skinete i njeno mjesto popunite sa jos dva kolutića. Tako se završi prvi red. Isto tako napraviti sljedeći krug, samo slagati u obrnutom smjeru. S ostalim komadićima tijesta popuniti sredinu. Ostaviti da kvasa još 15-20 minuta, premazati žumancem u koje smo dodali par kapi ulja i posuti sezamom. Peći na 200°C u zagrijanoj pećnici, ako treba poslije malo smanjiti temperaturu.
Primjedbe
Objavi komentar